A 2003-ban elhunyt Dr Robert C. Atkins ltal kialaktott dita lnyege a magas protein bevitel s a sznhidrtok szinte teljes mrtkû elhagysa. A sznhidrtok elhagysval a szervezet gy rzkeli, mintha nem jutna elegendõ tpllkhoz (gyakorlatilag mintha heznnk), s elkezdi elgetni a lerakdott zsrokat. Mivel a dita elsõ kt hete elg szigor, a kezdeti fogys gyors s ltvnyos. Az Atkins-dita arra az elmletre pl, hogy a hzs nem a bevitt tel mennyisgtõl fgg, hanem attl, ahogy a szervezetnk lebontja a sznhidrtokat, klns tekintettel a kenyrre, burgonyra s a tsztra.
A tbb mint harminc ve ltezõ (s ugyanennyi ideje heves vitkat kivlt) Atkins-dita, illetve az azonos elvekre plõ, Arthur Agatston miami szvgygysz ltal kidolgozott, gy nevezett Dl-tengeri dita lnyege, hogy korltlan mennyisgben engedlyezi fehrjk (hs, tojs, sajt) fogyasztst, ellenben a sznhidrtok (kenyrflk, rizs s gymlcsk) bevitelt radiklisan cskkenti. Atkins napi fl kg fogyst gr a fehrjben gazdag dita betartsa mellett, Agatston a hrom fzisbl ll ditjnak elsõ hetben krlbell 4-6 kilogrammot. Atkins a kenyr, a burgonya, a rizs s tsztaflk fogyasztst tiltja, ellenben szalonnt, virslit, sajtot, halat, tejsznt s tojst korltlan mennyisgben engedlyezi, sõt az alkoholt sem zrja ki teljes mrtkben. A dita lnyege, hogy az energia-bevitel nincs korltozva, minden olyasmit lehet enni, amit a tbbi dita tilt. A napi bevitt energia optimlis megoszlsa Atkins-dita szerint: 15-20% sznhidrt, 44-45% zsr s 40% fehrje.
Az elsõ hetek utn az Atkins-dita s a Dl-tengeri dita egyfajta szinten tart, visszaszoktat programot r elõ. A sznhidrt bevitel mg ebben a stdiumban is jval kevesebb, mint amennyihez a legtbb ember hozz van szokva. Az elsõ hetek nagyon nehezek lehetnek, klnsen azoknak, akik nagy mennyisgû sznhidrt bevitelhez vannak szokva, aminek szmos mellkhatsa lehet, gy szdls, fejfjs, juls. Egy msik tipikus, kellemetlen mellkhatsa a rossz szjszag lehet.
Az utbbi idõben Atkins ditjt jra rengeteg kritika rte, mondvn, hogy hossz tvon kros az egszsgre, s szvbetegsgekhez vezet. A magas fehrjebevitel ugyanis megterheli a vest, megemeli a vr hgysav- s koleszterinrtkt, illetve a dita rost- s vitaminhinyos. A koleszterinben gazdag trend miatt megemelkedik a vrnyoms, s nem csoda, ha megnõ a szv- s rrendszeri betegsgek kialakulsnak veszlye. Vannak, akik szerint a sznhidrt-megvons elve sok rtkes anyagtl fosztja meg a szervezetet, a fehrjefogyaszts jelentõs nvelse viszont hosszabb tvon emeli a koleszterinszintet, br ezt a szakemberek egy rsze nem ltja bizonytottnak.
Ami miatt nem ajnlott a dita:
- A dita szigoran korltozza a fogyaszthat teleket
- Magas zsrtartalm telek fogyasztst rja elõ
- A dita rossz kzrzetet, fejfjst, szdls s rossz leheletet idz elõ
- A fogykra szmos alapfontossg tpanyagot kizr
- A leadott kilk nagyon knnyen visszaszedhetõk
- A magas protein tartalm telek tlzott fogyasztsa rombolja olyan ltfontossg szerveinket, mint a szv s a vese.